Hovenier Vleuten
Image default
Dienstverlening

Betere Managementsprestaties – De Gemakkelijke Manier in 3 Stappen

Managers maken drie fouten bij het besturen van hun zaak. Ze doen te veel, vertrouwen hun mensen niet en ze hebben niet genoeg vaardigheden. Hier zullen we bij Instituut voor Positieve Pscychologie een gemakkelijk 3 stappenproces uitleggen om je zaak terug op de rails te krijgen en je leven terug te krijgen.

Managers werken meer en meer in uitdagende omstandigheden en de workload lijkt alleen maar groter te worden. Er zijn mogelijkheden om de vaardigheden van iedereen die met hen werkt te gebruiken. Toch blijven veel managers moeilijkheden hebben en dragen ze de last, tot die laatste druppel komt die de emmer doet overlopen.

Wat gebeurt er dan? Wel, managers kiezen niet om hun taken af te geven, om verschillende redenen.

De manager kan zich verplicht voelen om het meeste werk te doen – dat is natuurlijk ook waar hij betaald voor wordt.
Er ontbreekt kennis.
Hij wilt geen werk opgeven omdat hij zijn rol dan moet ‘loslaten’, dus laat hij zichzelf altijd erg druk en daardoor onmisbaar lijken.
Er is een gebrek aan vertrouwen.
De manager heeft de vaardigheden niet om in nauwe samenwerking te werken met zijn mensen en vertrouwt hen langzaamaan om ermee aan te slag te gaan en het goed te doen.
Er is een gebrek aan vaardigheden.
Leren dat management gaat over een duidelijke ‘Wat’ in de visie en doelen van de organisatie en het individueel en het team dan in staat stellen om creatieve ‘Hoe’s’ te bedenken en af te leveren, is moeilijk voor sommige managers. Zij zijn diegenen die klagen dat er te veel te doen is; dat de eisen van het seniormanagement niet haalbaar zijn. Werk opgeven is vitaal. Er is nu geen gebrek aan kennis.

Management gaat over enkele dingen die gedaan moeten worden loslaten, jouw mensen vertrouwen, eens je duidelijke criteria en doelen geeft en doorgaat met de echte rol, anderen ontwikkelen, groeimogelijkheden aanbieden en proactief zijn en geen brandjesblusser zijn. Traag maar zeker zullen ze het meer een meer juist hebben. Er zal nu geen gebrek aan vertrouwen zijn.

Alle mogelijke trainingssessies in de wereld geven, zal niet veel verschil uitmaken als de manager niet klaar is om te leren en te ontwikkelen. Soms werkt handjes vasthouden, met de steun van een mentor of een offline coach. Ze leren op een veilige plaats en worden beter.

Langzaam zullen de kennis, het vertrouwen en de vaardigheden leiden tot een beter presterende manager, team en onderneming. Organisaties kunnen de leiding nemen in managers helpen om het juist te doen. Het is het waard.

Meer leiderschap training info? Bezoek onze website!

https://www.ivpp.nl/leiderschapsstijlen/