Hovenier Vleuten
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe slijp en repareer je een hakbijl

Een goede bijl is een belangrijk gereedschap voor kampeerders. Dit gereedschap voorziet ons namelijk van klein brandhout en kan helpen met gespecialiseerde taken zoals een boog maken, kommetjes maken, en kampeermeubels maken. Een botte bijlrand of een zwakke bijlhendel kan echter een gevaarlijke aangelegenheid zijn.

Bijl slijpen is eenvoudig

Een bijl slijpen is niet veel anders dan het slijpen van messen; in feite is het veel gemakkelijker. Een rand van een bijl hoeft namelijk niet zo delicaat te zijn als dat van een mes. U kunt voor een bijl ook een verscheidenheid aan slijpgereedschap gebruiken. Ik heb bijlen met vijlen, wetstenen, en zelfs met ronde stenen uit een beek geslepen.

Benodigheden voor het slijpen

Het is verstandig om beschadigde of ernstig botte bijlen met een bastaardvijl te slijpen (nee, ik weet ook niet waarom ze het zo noemen). U wilt niet in het blad van de bijl gaan slijpen (het stuk van de scherpe rand richting het handvat), omdat u hierdoor riskeert dat u de vijl te ver duwt en daardoor in uzelf snijdt. Vijl daarentegen vanaf de achterkant van de bijlkop naar de rand toe. Dit levert meer op dan als je de andere kant op vijlt. Probeer beide kanten van de bijl even vaak te vijlen, voor perfectie is het handig om te tellen hoe vaak je vijlt. Vijl totdat je voelt dat de rand weer scherp aan begint te voelen en totdat iedere inkeping of andere schade is verdwenen.

Een wetsteen gebruiken

Als je eenmaal klaar bent met vijlen is het tijd om je bijl te verplaatsen naar de wetsteen. Sommige gebruiken liever de wetsteen op het blad van de bijl. Zelf kies ik er liever voor om het blad tegen een stationaire steen te bewegen. Smeer de wetsteen in met olie of water, net zoals je normaal gesproken zou doen met jouw steen. Voor de zekerheid kan je de wetsteen met water bestrijken, als je niet zeker bent of het om een olie- of watersteen gaat. Zelf slijp ik bijlen met circulaire bewegingen, waarbij ik van de ene kant van de rand naar de andere kant ga. Ik tel de bewegingen en probeer het even vaak te herhalen aan de andere kant. Als er een braam op het blad komt te staan, dan slijp ik voorzichtig de kant waar de braam zit met de wetsteen tot waarna de braam er af valt.

De hendel repareren

Er zijn enkele problemen die kunnen voorkomen met bijlen als je deze onderweg wilt slijpen. Het herstellen van een bijl met een losse hendel kan gedaan worden door de kop van de bijl een nachtje in antivries te leggen. Gebruik genoeg vloeistof om de kop en een dikke centimeter van de hendel boven de kop te bedekken. Het antivries zal de hendel voor enkele weken (zo niet nog langer) laten uitzetten. Als de kop erg los zit, dan zal je een of twee wiggen in de houten hendel moeten plaatsen die zichtbaar is vanaf de bovenkant van de bijlkop. Deze wiggen kunnen in het bos gemaakt worden van hardhout, maar ze zijn een stuk handiger als het metalen wiggen zijn die uit de winkel komen. Misschien moet je wel oude wiggen die je eerder had geplaatst wel eerst verwijderen voordat je de nieuwe en grotere er in stopt.

Roest verwijderen

Roest verwijder je met staalwol of een staalborstel. Veel roest kan eventueel machinaal verwijderd worden. Om roest in de toekomst te voorkomen kan je overwegen om de bijlkop regelmatig in te oliën. Iedere olie moet geschikt zijn.

Veel succes met het slijpen en onderhouden van je bijl, laat het weten op Slijpuniversiteit.nl of je een handigheidje weet waarmee we andere mensen kunnen helpen.

https://www.hovenier-weetjes.nl/