Hovenier Vleuten
Image default
Hobby en vrije tijd

Kunstschaatsen slijpen zonder wetsteen

Het is mogelijk om ijshockey-, kunstschaats- en keepersijzers te slijpen zonder een wetsteen. Om de scherpte van een schaatsblad te testen, draai je het blad om en schraap je een laagje van je duimnagel. De randen van het schaatsijzer moeten een reepje weefsel achterlaten, wat duidt op een scherpe rand. Als de rand bot is, moet je het blad opnieuw slijpen.
Goalie schaatsen

Er zijn twee manieren om een keepersschaats te slijpen zonder wetsteen. Als je geen wetsteen hebt, kun je een leren strop of een gecoate staalkit gebruiken. De schaats moet vlak zijn en iets boven het niveau van de schaatsbeschermer om wegglijden te voorkomen. Voor schaatsen met een kovel moet je een keepersverhoger gebruiken.

Bij hockey hebben keepersschaatsen een hol gedeelte in het midden en zijn breder dan de bladen van spelers. Dit gebied zal meer of minder scherp zijn, afhankelijk van de speler. In het algemeen worden de messen van keepers geslepen met een straal van 1/2” of 7/16”. Als je gemakkelijk kunt schaatsen, begin dan met een kleinere radius en ga naar een grotere.

Daarna moet je de randen van de messen controleren door er een plat voorwerp op te leggen. Als de randen ongelijk zijn, betekent dit dat het blad bot is. U kunt ook controleren op ongelijke randen met een speciaal gereedschap. De randen moeten scherp aanvoelen en mogen geen licht weerkaatsen. Uiteindelijk moet je de randen scherp houden om uitglijden en verwondingen te voorkomen.
Kunstschaatsijzers

Er zijn verschillende manieren om kunstschaatsijzers te slijpen zonder een slijpsteen. Een van de beste methodes is een wiel. Het wiel is gemonteerd op een mal, die de schaatsen op hun plaats houdt. Het wiel verandert de voorkant van de schaats en verwijdert materiaal. De grootte van de holte in het blad hangt af van de afstelling van het wieltje. Een ervaren keeper moet een uitholling van 3/8″ tot 1/2″ hebben, terwijl een onervaren keeper een uitholling van een duim moet hebben. Er zijn slijpgereedschappen beschikbaar voor snel onderhoud, maar ze worden niet aanbevolen voor constant onderhoud.

Een andere methode voor het slijpen van kunstschaatsijzers is het gebruik van een diamant slijper. Dit gereedschap maakt een kromming op een slijpschijf, die later de radius van de holte van het ijzer vormt. De diamant slijper verwijdert de schade aan de schaats en behoudt het profiel van de schaats. Dit is vooral belangrijk voor schaatsers die voortdurend van voet en schaats moeten veranderen. Naast het slijpen van de schaatsen, kan de diamond dresser ook helpen voorkomen dat schaatsers de schaatsen beschadigen door de wrijving tijdens het schaatsen te verminderen.
Hockeyschaatsen

Er zijn verschillende manieren om hockeyschaatsen te slijpen zonder een wetsteen. Ten eerste moet je de randen van je schaatsen regelmatig inspecteren om er zeker van te zijn dat ze scherp zijn. Als je voelt dat een van de randen scherper is dan de andere, kan het zijn dat de rand bot is. Controleer ook de prestaties van de schaatsen op het ijs. Als je een van deze problemen opmerkt, is het tijd om je schaatsen te laten slijpen.

Je kunt een slijpschijf gebruiken om je schaatsen te slijpen. Je kunt ook een zelfklevende schuurlap gebruiken. Dit soort materiaal is verkrijgbaar in verschillende korrels, van 80 tot 40. Een schuurlapje met een fijnere korrel zorgt voor een spiegelgladde afwerking. Tenslotte kunt u rouge aanbrengen om het proces af te ronden.
Hockey messen

Er zijn vele manieren om hockey messen te slijpen. Een van de meest gebruikte methodes is het gebruik van een slijpmal. Je kunt er een kopen in een sportzaak en deze gebruiken om je schaatsen te slijpen zonder dat je een wetsteen nodig hebt. Een van de voordelen van deze methode is dat je een aanzienlijke hoeveelheid geld kunt besparen. U kunt uw schaatsen ook thuis slijpen met een wetsteen of diamanten slijpsteen.

Naast een wetsteen kunt u ook een magic stick gebruiken. De Magic Stick is verkrijgbaar onder veel verschillende namen, maar ze dienen allemaal hetzelfde doel: het vlakker en rechter maken van de randen van je schaatsen. Het is een geweldige manier om je schaatsen te slijpen zonder wetsteen, en het maakt ze veel bruikbaarder voor het spelen van hockey. Zorg er wel voor dat je de instructies van de fabrikant volgt.