Hovenier Vleuten
Image default
Hobby en vrije tijd

Deze zomer neem ik een dazenval voor het vangen van bijtende blinde paardenvliegen ( Horzels)!

Deze zomer neem ik een dazenval voor het vangen van bijtende blinde paardenvliegen ( Horzels)!


Gebruik van dazenvallen in de zomerperiode

Ieder jaar kijken de meeste mensen er weer naar uit, de zomerperiode, het is voor vele mensen het mooiste seizoen. De zomerperiode heeft vele voordelen, maar het kent ook enkele nadelen, bijvoorbeeld insecten en vliegen. Gelukkig kan er wel wat aan het vliegenprobleem worden gedaan.  Over het bestrijden van steekvliegen ga ik jullie meer vertellen. Bijtende vliegen ook wel dazen, bremsters, paardenvliegen of blinde vliegen genoemd bijten mensen en dieren. Ze bijten dus en steken niet. Het bijten van dieren en mensen wordt eigenlijk alleen maar gedaan door de vrouwtjes daas. De vrouwtjes daas bijt mensen en dieren omdat zij het bloed nodig heeft om zich zelf voort te planten. Je kunt een vrouwtjes daas herkennen aan de strook tussen de ogen terwijl een mannetjes daas deze strook tussen de ogen niet heeft. De mannetjes daas voedt zich vooral uit nectar.  Er zijn veel verschillende soorten dazen. De daas die het meest op het bijten van mensen gericht is, is de regendaas.

Lees meer over de verschillende soorten >> paardenvliegen << ( dazen)

 

Het gemene, stekende, vliegende insect bestrijden met een dazenval.

De daas kun je ook op een andere manier bestrijden namelijk met een dazenval. Een dazen val bestaat uit een statief, een dazenbal, een witte/groene koepel en een opvangreservoir. De dazenval moet je ophangen op een plek waar de bal wind kan vatten en zonlicht. Dit is nodig omdat wanneer de bal heen en weer waait in combinatie met de warmte die zich op de bal bevindt, de daas denkt dat de dazenbal een prooi zal zijn om te bijten. De daas heeft infrarode ogen. Met deze ogen kunnen ze warmte zien. Warmte betekent leven en leven betekent bloed, dus zal de daas naar warmte heen trekken om te gaan bijten. Wanneer er zonlicht op de bal schijnt wordt de bal warm en zal de daas snel denken dat de bal een prooi is om te gaan bijten. Dus de vrouwtjes gaat richting de zwarte bal. Wanneer de daas erachter komt dat de dazenbal niet te bijten is vliegt de daas altijd richting het licht, in dit geval richting de lichtkleurige mantel.  En vliegt vervolgens via de lichtkleurige mantel richting het opvangbakje (opvangresevoir), totdat de daas hierin terecht komt. Wanneer de daas hier in terecht is gekomen kan hij/zij hier niet meer uit ontsnappen en zal vervolgens dood gaan. Hierdoor zouden mensen en dieren geen last meer hebben van dit gemene stekende insect.

 

Video over de werking van een dazenval met lijm ( Sticky trap dazenval lijm)

 

 

In de bovenstaande video word goed uitgelegd hoe de dazenval met lijm werkt, Ook word er uitleg gegeven op het correct plaatsen zodat de hoogste resultaten worden behaald Voor meer informatie over dazenvallen lijm neem hier eens een kijkje>> Dazenval lijm

Waar kan ik een dazenval gebruiken?

Op plekken waar mensen en dieren zijn, zijn ook dazen. Dit komt doordat de dazen altijd op zoek zijn naar bloed om zich te kunnen voortplanten. Toch komen de dazen het meeste voor in de omgeving van dierhouderijen. In de meeste gevallen zie je de vliegende, stekende insecten bij paarden. Maar toch ook bij koeien en andere soorten vee zijn veel dazen te bekennen. Het is daarom voor het vee ook erg prettig om een dazenval te plaatsen zodat de overlast van de paardenvlieg/dazen/bremster erg verminderd/verkleind wordt.  De dazen komen verder vooral voor bij plekken waar vaak veel mensen bij elkaar zijn zoals bij golfbanen, buitenzwembaden, pretparken, terrassen en bij waterrivieren of oevers.

 

De verschillende soorten dazenvangers welke je kunt kopen op een rijtje:

Er zijn verschillende soorten dazenvallen te koop. Het verschil in prijs komt doordat de ene dazenval er net wat mooier uitziet en in kwaliteit net wat beter is.  Zie hieronder een overzicht van de verschillende dazenvallen met hun prijs.

  1. Sticky Trap lijmval compleet      < Erg goedkoop en efficent om dazen te vangen, Zeker met een zwarte emmer en de speciale lijm (Lees meer op hun website)                  

Deze werkt met dazenlijm. 

  1. Kerbl dazenval TAON x Dazenvanger            

Deze werkt met een opvangresevoir en een H-trap trechter

  1. H-TRAP dazenval systeem 2018                                 

Deze werkt met een opvangresevoir en een H-trap trechter

  1. Kerbl dazenval TAON x –ECO-                          

Deze werkt met een opvangresevoir. maar heeft geen steun en word geleverd om op te hangen in een boo,

  1. Busse fly-stop dazenval paardenvliegen val

Deze werkt met een opvangresevoir.

  1. Loer dazenval                                                      

Deze werkt met een opvangresevoir. Het origineel

https://dazenvanger.nl/werking-dazenval