Hovenier Vleuten
Image default
Verbouwen

Een energiezuinige lamp is beter voor het milieu

Een energiezuinige lamp is beter voor het milieu

Op dit moment wordt de meeste elektriciteit nog opgewekt door fossiele brandstoffen, zoals steenkool en gas. Dit is geen duurzame energie, want gas en steenkool zijn een keer op. Bij de verbranding van gas en steenkool komt er veel CO2 vrij. Die CO2 zorgt voor klimaatverandering. Bovendien levert de productie van elektriciteit veel schadelijke stoffen op, zoals stikstofdioxide, zwaveldioxide en kwik. 

Waarom zijn energiezuinige lampen beter voor het milieu? 

Ze gebruiken tot 85% minder energie. Daardoor belasten ze het milieu veel minder. Ook het vervangen van een nog brandende onzuinige lamp door een energiezuinige lamp is beter voor het milieu. De onzuinige gloeilampen en halogeenlampen verspillen veel energie. Ze zijn dus een belasting voor het milieu. Weggooien van oude lampen belast het milieu nauwelijks. Vervanging van oude lampen door de energiezuinige led lamp levert dus een aanzienlijke milieuwinst op. Overstappen energie kan dus lonen.

De milieubelasting van de productie van gloeilampen en led lampen

Feit is dat het produceren van ledlampen meer energie kost dan het produceren van gloeilampen of halogeenlampen. Toch zijn ledlampen vriendelijker voor het milieu. Waarom? Omdat een energiezuinige ledlamp, vergeleken met een onzuinige gloeilamp of halogeenlamp, een aanzienlijke elektriciteitsbesparing oplevert. Stel je vervangt een gloeilamp van 40 Watt door een ledlamp van 6 Watt. Dan wordt er al na 120 uur een besparing bereikt. Bedenk dat dat de ledlamp dan nog zeker 14.880 branduren meegaat. De uiteindelijke elektriciteitsbesparing is dus inderdaad aanzienlijk. 

Gebruik het daglicht optimaal

Hoe kun je ook energie besparen? Door te zorgen dat je het daglicht optimaal gebruikt. Je maakt de ramen dus zo vrij mogelijk. Bovendien voorkom je dat de lichtinval wordt tegengehouden door kamerplanten of gordijnen. Lichte kleuren, zoals witte muren en een lichte vloer, weerkaatsen het daglicht goed. Wellicht kun je in je huis een dakkapel of lichtkoepel plaatsen. Door het natuurlijke daglicht kan er stroom worden bespaard. 

Laat lampen niet onnodig branden

Door lampen te laten branden in een verlaten kamer wordt energie verspild. Je bespaart op je stroomkosten als je de stroom uitschakelt als je weggaat. Overweeg om in ruimtes waar je vaker in- of uitgaat, zoals de gang of het toilet, een licht- of bewegingssensor te plaatsen. Is er niemand? Dan gaat het licht vanzelf uit. Ook door het plaatsen van een tijdklok kunnen lampen vanzelf worden uitgeschakeld. Vergelijk energie als je denk dat je er klaar voor bent!