Hovenier Vleuten
Image default
Bedrijven

Bladluis bestrijden

Bladluizen in de tuin – het kan een ware plaag zijn voor de flora! Het is dan ook belangrijk om deze bedreiging met harde hand aan de te pakken, zodat je de gezondheid én uitstraling van je tuin goed beschermt. Maar waarom zij bladluizen nu precies ongewenste bezoekers en wat kan een professional voor je doen?

Alles over bladluizen

Bladluizen zijn erg klein en komen in ontelbare kleuren: van zwart tot groen, grijs, geel en zelfs roze. Ze halen hun voeding vooral uit het sap van bladren, stengels van planten en bloemen. Het risico? Ze kunnen virussen overbrengen, waardoor je planten minder voedingsstoffen krijgen en dus ook minder goed groeien. Ja, ze kunnen zelfs doodgaan.

Een ander gevaar bij bladluizen is dat ze zogenaamde honingdauw afscheiden. Dit is een zoete vloeistof die op nectar lijkt en de perfecte groeibodem vormt voor schimmels. Deze zijn meestal zwart en men noemt ze ook wel ‘roetdauw’. Het vervelende is dat zowel wespen als mieren deze roetdauw graag eten, en die wil je natuurlijk ook liever niet in de tuin!

Maak komaf met bladluis, dankzij enkele handige tips!

Het is duidelijk dat bladluis bestrijden noodzakelijk is als je de gezondheid én uitstraling van je tuin of gazon ernstig neemt. Dankzij een professionele aanpak is het mogelijk om je tuin bladluis-vrij te maken. Er zijn bepaalde maatregelen die je zelf kan treffen om bladluizen uit je tuin te verdrijven:

– Sterk ruikende planten in je tuin plaatsen, zodat bladluizen weg blijven. Enkele goede voorbeelden zijn dille, lavendel en Oost-Indische kers.

– Besproeien met brandnetelgier. Een professional kan je ook helpen bij het gebruik van brandnetelgier, een product op basis van een aftreksel van brandnetels. De vloeistof stoot bladluizen immers goed af!

– Rivalen aantrekken. Op bladluisgevoelige planten kan je zogenaamde ‘stinkertjes’ of Afrikaantjes leggen, die andere insecten zoals larve lieveheersbeestjes aantrekken. Deze insecten eten immers graag bladluizen!