Hovenier Vleuten
Image default
Woningen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen laminaatvloeren en pvc vloeren? Lees het hier

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer in huis? Laminaat en pvc zijn twee populaire opties als het gaat om vloeren. Beide hebben ze veel mogelijkheden en opties, dus het kan lastig zijn om een keuze te maken tussen de vloeren. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen pvc en laminaatvloeren. Benieuwd naar deze verschillen? Hieronder vertellen we je er meer over! 

Het materiaal

Het belangrijkste verschil is natuurlijk het materiaal van de vloeren. Laminaat vloeren zijn gemaakt van een aantal verschillende lagen van verschillende materialen die op HDF geperst worden. HDF wordt simpelweg vertaald naar een hard samengeperste houtvezel plaat. PVC vloeren worden juist gemaakt van kunststof. De laminaatvloeren zijn altijd solide planken en worden gelegd door een klik verbinding. Pvc-vloeren heb je in twee soorten. Er zijn plak PVC vloeren die flexibel en zacht zijn, deze worden verlijmd op de achtergrond. Click PVC vloeren worden uit hetzelfde materiaal gemaakt maar zijn minder flexibel omdat ze een steen tussenlaag hebben. Merken zoals Moduleo PVC hebben beide soorten in de collectie. 

Vloerverwarming

Een vraag die veel mensen hebben is of de vloeren beide geschikt zijn voor vloerverwarming. Dat is zeker het geval. Ook laminaat kan gebruikt worden voor vloerverwarming. Wel wordt hout niet gezien als de perfecte warmtegeleider. PVC is een betere geleider, hierdoor wordt de warmte van de vloer sneller afgegeven. Dit is vooral erg fijn als vloerverwarming jouw hoofdverwarming is! 

Krasbestendig

Een krasbestendige vloer mag niet ontbreken in jouw huis. Alle PVC en laminaat vloeren zijn geschikt voor huishoudelijk gebruik, maar er is wel een verschil tussen de twee. Laminaat vloeren zoals Ambiant laminaat zijn afgewerkt met een harde anti-kras laag. Hierdoor zijn de vloeren niet krasgevoelig. PVC is ook krasbestendig, maar net iets gevoeliger dan laminaat. 

Waterbestendig

Als het gaat om waterbestendigheid dan zit er wel een groot verschil tussen de twee vloeren. PVC wordt gemaakt van plastic en is daardoor altijd 100% waterbestendig. De houtvezelplaat van het laminaat kan wat minder goed tegen water. Een beetje spatwater is geen probleem, maar bij langdurig contact zal het laminaat zich volzuigen met water. Hierdoor zet de houtvezelplaat uit. Toch zijn er ook wel een aantal laminaatvloeren die waterproof zijn. 

 

Beide vloeren hebben dus hun eigen voor- en nadelen. Kijk welke zaken jij het belangrijkst vindt en maak jouw keuze in vloeren! Veel succes gewenst met het vinden van je nieuwe vloer.