Hovenier Vleuten
Image default
Woning en Tuin

Tuin opknappen? Lees dan snel verder

Wanneer je je tuin wilt opknappen, zijn er tal van zaken om rekening mee te houden. Zo moet je bijvoorbeeld beslissen welk tuingereedschap je nodig hebt, kiezen voor kwalitatieve merken zoals Husqvarna, overwegen welke tuinmeubelen en accessoires je wilt aanschaffen, en nagaan welke planten het best geschikt zijn voor jouw ruimte. Hoewel het een uitdagende taak lijkt, kan het dankzij een goede planning en voldoende onderzoek juist een leuk en lonend proces zijn.

Tuingereedschap

Als je van plan bent om in de tuin te gaan werken, dan heb je gereedschap nodig. Afhankelijk van de grootte van je tuin en de hoeveelheid werk die je van plan bent te doen, heb je verschillende soorten gereedschap nodig. Heb je bijvoorbeeld een klein terras of balkon, dan heb je misschien alleen wat gereedschap nodig voor de basis tuinwerkzaamheden. Heb je echter een grotere tuin of ben je van plan om uitgebreider werk te verrichten, dan heb je wellicht meer gespecialiseerd gereedschap nodig. Denk aan merken zoals EGO. Enkele basis tuingereedschappen die iedereen zou moeten hebben zijn een spade, vork en troffel. Hiermee kun je de meeste basistaken in de tuin uitvoeren, zoals graven en planten. Ander nuttig gereedschap is een schaar voor het trimmen van heggen en gras, en een kruiwagen voor het verplaatsen van grond of puin in de tuin. Als je niet zeker weet welk gereedschap je nodig hebt voor een bepaalde taak, vraag het dan in je plaatselijke tuincentrum of raadpleeg een tuinboek of website.

Planten voor in de tuin

Een van de belangrijkste aspecten van een tuinrenovatie is het kiezen van de juiste planten voor je ruimte. Niet alle planten zijn gelijk en sommige hebben meer zorg nodig dan andere. Bij het kiezen van planten voor je tuin is het belangrijk rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht en water die ze nodig hebben, en met hun totale grootte. Als je weinig ruimte hebt, zijn er genoeg compacte plantensoorten die je toch een overvloed aan kleur en leven geven. Dwergzonnebloemen zijn bijvoorbeeld een geweldige optie als je wat hoogte aan je tuin wilt toevoegen zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. Als je meer ruimte hebt, kunnen grotere planten zoals bomen en struiken ook heel leuk zijn.

Tuinmeubelen en accessoires uitzoeken

Nadat je hebt uitgezocht welke planten je in je tuin wilt, is het tijd om na te denken over het meubilair en de accessoires. Tuinmeubelen zijn er in alle soorten en maten, van traditionele houten banken tot moderne tuinbanken. Als je weinig ruimte hebt, zijn opvouwbare stoelen en tafels een goede optie, omdat je ze gemakkelijk kunt opbergen als je ze niet gebruikt. Naast meubilair zijn er nog een aantal andere accessoires die je aan je tuin kunt toevoegen. Vogelbaden en voederbakken zijn een geweldige manier om dieren in je buitenruimte aan te trekken. Daarnaast is mooie verlichting ook leuk om ’s avonds een gezellige sfeer te creëren. Als je dan nog steeds ruimte over hebt, is het ook leuk om een kleine vijver te overwegen met leuke visjes erin.