Hovenier Vleuten
Image default
Aanbiedingen

Redenen voor een hondenluier

Redenen voor een hondenluier

Luiers zijn niet alleen voor mensen. Hondenluiers kunnen zelfs noodzakelijk zijn (en een opluchting voor de ouders) om incontinentie, loopsheid of gedragsproblemen te verhelpen. Gelukkig is er een wereld aan wegwerp-, herbruikbare en doe-het-zelf hondenluiers. Ze helpen allemaal om de rommel binnen de perken te houden, hoewel sommige luiers gemakkelijker te gebruiken zijn dan andere.

Incontinentie

Een oudere hond heeft meer kans om de controle over zijn of haar darmen te verliezen, maar incontinentie kan ook het gevolg zijn van ziekte of zelfs opwinding (het komt voor!) Elke hond kan af en toe een ongelukje hebben, in welk geval een luier waarschijnlijk niet nodig is. Als de incontinentie van uw hond echter ongewoon en hardnekkig is, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk om te controleren op infecties of aandoeningen zoals suikerziekte. Als blijkt dat uw hond een aanhoudend potje heeft dat hij of zij niet onder controle heeft, of het nu tijdelijk of langdurig is, dan kunnen hondenluiers een goede oplossing zijn.

Ziekte

Urineweginfecties bij honden zijn een veel voorkomende reden voor tijdelijke incontinentie. Hondenluiers kunnen ook gebruikt worden bij een huisdier met een handicap of tijdelijk na een veterinaire operatie.

Loopsheid

Hoewel castratie en sterilisatie altijd worden aanbevolen door dierenartsen, kiezen sommige ouders ervoor om hun hond intact te houden of adopteren ze een hond die nog niet gesteriliseerd is. Loopse honden worden ongesteld, wat betekent dat er vrouwelijke hondenluiers nodig zijn!

Training in huis

Luiers kunnen de inrichting van uw huis beschermen tijdens de huishoudtraining, maar het is belangrijk om luiers in dit scenario niet als hulpmiddel te gebruiken – uw hond moet nog steeds leren om zijn behoefte buiten te doen via de ouderwetse potjestraining. Trainer Jess Rollins legt uit dat het gebruik van luiers deel kan uitmaken van een compleet zindelijkheids-programma, maar echt een laatste redmiddel moet zijn en alleen moet worden gebruikt tegen het einde van de zindelijkheidsopleiding, wanneer de hond bijna 100% is getraind.

Gedragsproblemen

Vooral reuen kunnen markeergedrag vertonen, waarbij ze plassen op, nou ja, alles. Markeergedrag kan binnenshuis frustrerend zijn als het gaat om uw schoenen in plaats van een boom of een brandkraan. Daarom kiezen veel ouders voor buikbanden, zoals een luier voor reuen meestal wordt genoemd.

Hondenluiers voor mannelijke en vrouwelijke honden

Het geslacht van uw hond kan van invloed zijn op het type luier dat u koopt. Vrouwelijke hondenluiers passen als ondergoed met een staartgat. Luiers voor reuen worden reu-wraps of buikbanden genoemd. Deze wikkelen zich om de buik en sluiten op de rug en functioneren als een lekvrij buisje dat de mannelijke delen van de hond bedekt.

De meeste honden poepen niet terwijl ze een luier dragen, tenzij ze een medische aandoening hebben die leidt tot ontlastingsincontinentie. Als dat het geval is, wilt u kiezen voor een model met volledige bedekking voor uw reu. U zult ook een wegwerpversie willen gebruiken!

Soorten hondenluiers

Wat voor soort hondenluier moet je kopen? Er zijn veel opties, van wegwerp tot doe-het-zelf. Elke hondenluier moet een waterdichte buitenlaag en een absorberende voering hebben. Sommige merken hebben een “natheidsindicator”, zodat u weet wanneer hij moet worden verschoond.

Dit zijn de belangrijkste soorten hondenluiers:

  • Een wegwerp hondenluier
  • Herbruikbare/wasbare hondenluiers
  • Jarretel luiers: los verkocht of inbegrepen in het ontwerp, jarretels kunnen helpen de luier van de hond op zijn plaats te houden.
  • Een zelfgemaakte hondenluier

Wegwerpluiers vs. wasbare luiers

Ouders van huisdieren houden vaak van de eenvoudige oplossing die wegwerpluiers bieden. Ze maken het opruimen immers erg gemakkelijk! Ze zijn over het algemeen superabsorberend en lekvrij, dankzij synthetische materialen die beter absorberen dan doek.

Echter, stoffen luiers voor honden zijn zeer economisch en milieuvriendelijk. Bovendien zouden honden eigenlijk niet lang in een vuile luier moeten rondhangen (net als mensen), dus vaker een wasbare luier verschonen is een goede stimulans. Herbruikbare hondenluiers zijn ook ideaal als u ze langdurig gaat gebruiken, bijvoorbeeld voor een oudere hond met urine-incontinentie, en u niet steeds wegwerpluiers wilt kopen.

Koop een puppyriem voor jouw puppy!