Hovenier Vleuten
Image default
Banen en opleidingen

Banen met werkzaamheden met werktuigbouwkundige installaties

Werktuigbouwkunde is een breed vakgebied, en werktuigbouwkundigen kunnen kiezen uit verschillende specialisaties. De werktuigbouwkundige arbeidsmarkt groeit snel, met ingenieurs in de vraag voor veel verschillende rollen.

Ingenieurs met een diploma in werktuigbouwkunde werken aan projecten met betrekking tot apparaten die bewegen of machines die een soort energie omzetten in een andere. Ze kunnen zich specialiseren in één type machine of apparaat, zoals robots, motoren of koelkasten. Er zijn veel mogelijkheden voor werktuigbouwkundigen die in verschillende industrieën en bij verschillende soorten werkgevers werken. Lees verder om meer te ontdekken over hoe het is om werktuigbouwkundig ingenieur te zijn en waar je zou kunnen werken als je dit als je gekozen beroep hebt. Lees door om banen te vinden waarbij je werkzaamheden hebt met werktuigbouwkundige installaties. 

Werken in fabrieken en aan de lopende band

Als je in een fabriek werkt, is het meestal jouw taak om toezicht te houden op de lopende band en ervoor te zorgen dat de productie vlot verloopt. Je kan verantwoordelijk zijn voor de planning van de lay-out van de productielijn en voor het aannemen en beheren van een team arbeiders. Je kunt ook verantwoordelijk zijn voor kwaliteitscontrole en productbeheer, en voor het onderhoud van machines. Het werk kan fysiek zwaar zijn en er worden vaak lange uren gemaakt, zelfs in ploegendienst, dus het is geen carrière voor bangeriken. je moet zware goederen kunnen tillen, lange tijd staan en werken in een potentieel gevaarlijke omgeving. Je moet ook een uitstekend oog voor detail hebben, want één misstap kan betekenen dat er verkeerde producten worden verzonden en dat het bedrijf geld verliest.

Een onderzoeker in een laboratorium kan worden gevraagd om nieuwe materialen en productieprocedures te onderzoeken en te testen. Mogelijk moet je nieuwe voorwerpen zoals computercircuits of robots ontwerpen, vervaardigen en testen. je kan  ook worden gevraagd prototypes te testen met computersimulaties. Onderzoekslaboratoria worden vaak zeer goed verdedigd, omdat ze vaak werken met gevoelig materiaal en gevoelige technologie. Mogelijk moet je speciale kleding dragen en heb je beperkte toegang tot bepaalde delen van het lab als je aan bepaalde projecten werkt. Het kan ook zijn dat je vertrouwelijkheidsovereenkomsten moet ondertekenen als je aan bepaalde projecten werkt. Werken in een laboratorium als onderzoeker of ingenieur vereist lange uren, ook ’s avonds en in het weekend. Soms moet je reizen om conferenties bij te wonen of andere onderzoekers of klanten te ontmoeten. Overwerken is ook nodig in drukke tijden of als deadlines naderen.

Conclusie

Werktuigbouwkundig ingenieurs zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van machines en apparaten, van grote industriële apparatuur tot computercircuits. Je bent misschien geïnteresseerd in een carrière als werktuigbouwkundig ingenieur als je graag sleutelt aan machines en problemen aanpakt. Afhankelijk van het deelgebied dat je volgt, doe je onderzoek naar nieuwe materialen en productietechnieken, creëer je nieuwe apparatuur of onderdelen, of test je producten in het echt of in computersimulaties. Werktuigbouwkundig ingenieurs kunnen werken in uiteenlopende omgevingen, zoals fabrieken, productielijnen, onderzoekslaboratoria en productontwikkeling. Voor meer informatie over banen in dit vakgebied ga je naar Synsel.