Hovenier Vleuten
Image default
Vakantie

Last minute Ameland

Heb jij nou ook zo’n zin om er lekker op het laatste moment nog erop uit te gaan? Dat kan! Je kan namelijk last minute Ameland boeken. Ameland is een ontzettend leuk eiland om lekker uit te waaien, lees snel verder!

 

Algemene informatie over Ameland

Ameland is het vierde bewoonde Nederlandse Waddeneiland en is onderdeel van de provincie Friesland. Het hele land valt onder dezelfde gemeente, en dus ook met dezelfde naam. Op 1 januari 2021 had het eiland Ameland 3.747 inwoners. Ook is het heel erg leuk om op Ameland een hotel te boeken en lekker uit te waaien, dit kan natuurlijk ook last minute.

 

Geschiedenis van Ameland

Ameland is een erg jong Waddeneiland. De afgelopen 7000 jaar is het hele waddengebied altijd actief geweest. Getijgeulen hebben zich in het verleden regelmatig verlegd, net zoals de grenzen van het waddengebied. De locaties van alle Waddeneilanden schoven dus ook regelmatig op. De ondergrond van Ameland bestaat voor een heel groot deel uit een zandige wal, dit is gevormd aan de noordzeekant van Ameland.

 

Ameland ligt erg geïsoleerd, dit heeft als gevolg dat de Hollandse graven Friesland wilden veroveren, gemakkelijk kon worden ingenomen. In 1398 ‘verhuurde’ Albrecht Ameland aan Arend van Egmond, hij was de heer van IJsselstein. In 1445 werd het duidelijk bevestigd dat Ameland geen banden had met Ferwerdadeel of de rest van Friesland.  

De Egmonts zouden tot 1670 leenheer van Ameland blijven. Ook was er macht aan een andere zijde, de Cammingha’s. verder veranderde dit niets aan de situatie en bleven de Egmonts leenheer van Ameland tot 1670.

De oudste bekende heer van Ameland was Rienck Donia. Vanaf 1424 trad Ritske Jelmera Cammingha op als vertegenwoordiger van Ameland. Hij riep zichzelf uit als heer, hij vormde een ‘vrije heerlijkheid’ en sloot in 1429 een overeenkomst met de graaf van Holland.

 

https://www.eilandverhuur.nl/last-minute-ameland