Hovenier Vleuten
Image default
Bedrijven

Wat is een heftruck?

Een heftruck ook wel vorkheftruc, of vorklift genoemd is een transportmiddel dat wordt aangedreven door een elektrische motor of een verbrandingsmotor. Een heftruck wordt het meest gebruikt voor het vervoeren van goederen die op een pallet staan, bijvoorbeeld in een magazijn of in een bedrijfsterrein. Voor een magazijn zijn heftrucks met een elektrische aandrijving het best geschikt. Er zijn ook grotere heftrucks, die worden voornamelijk gebruikt bij het laden en lossen. De grotere heftrucks kunnen soms tot 8 ton of 10 ton tillen. Voor het besturen van een heftruck heb je een certificaat nodig. Je kunt een heftruck certificaat in Maastricht behalen, maar ook in Amsterdam, Groningen en ga zo maar door.

 

Heftruck certificaat

Voor je op een heftruck mag rijden dien je eerst bijvoorbeeld een heftruck certificaat in Maastricht te behalen, dit hoeft niet perse in Maastricht maar kan ook in andere steden in Nederland. Wanneer je een certificaat of diploma haalt gericht op de heftruck kun je aantonen dat je voldoende en uitgebreid op de hoogte bent om veilig te kunnen werken met de machine, je kunt jezelf dan gediplomeerd heftruckchauffeur noemen. Naast dat het je inzichten geeft over de veiligheid van en rondom de heftruck is het ook aan te bevelen om meerdere redenen. Sowieso voldoet je werkgever aan de harde eis die de Arbowet aan hem stelt. Maar ook verzekeringsmaatschappijen hebben het tegenwoordig vaak in hun voorwaarden staan. Bedrijfsongevallen zijn aan de orde van de dag, per jaar gebeuren er 150 ernstige ongevallen in combinatie met een heftruck. De cursus bestaat uit een theoriesessie (ochtend) en een praktijksessie (middag). Tijdens de praktijksessie kan er gewerkt worden met verschillende interne transportmiddelen: heftruck, reachtruck en elektrische pallettruck (EPT). Hierdoor is het mogelijk om op 1 dag 3 certificaten te halen. 

 

De geschiedenis van de heftruck

Verschillende fabrikanten ontwikkelen in de periode van de Eerste Wereldoorlog in Engeland en Amerika moderne arbeidsbesparende gemotoriseerde transport- en heftrucks voor intern gebruik. In 1922 voorzag het Amerikaanse bedrijf Clark de eerste vorkheftruck van een hydraulische tilinstallatie. Deze truck kon goederen optillen en verplaatsen die op blokken waren geplaatst. Eind jaren 1930 werd hiervoor de gestandaardiseerde pallet ontwikkeld.

https://eurotransportcollege.com/heftruck-certificaat-maastricht/