Hovenier Vleuten
Image default
Sport

Wanneer kan je je sportveld het best belijnen?

Sportveld belijning is noodzakelijk, want zonder duidelijke lijnen is je veld niet afgebakend en kun je een sport niet volgens de regels spelen. Elke sport heeft zijn eigen regels en dus ook zijn eigen lijnen nodig. Een hockeyveld krijgt andere lijnen dan een voetbalveld en een honkbalveld andere lijnen dan een atletiekbaan. Al deze soorten lijnen kunnen op gras- of betonvelden worden uitgetekend. Je kunt op één sportveld ook voor meerdere sporten lijnen laten uittekenen. Dan krijgt elke sport zijn eigen kleur belijning. Wanneer is het belijnen van je sportveld nodig? Hoe gaat deze belijning in zijn werk? En hoe kun je je sportveld met een robotbelijner laten belijnen?

 

Sportveld laten belijnen, wanneer nodig?

Lijnen laten aanbrengen op een sportveld is nodig als je er professioneel op gaat sporten. Elke sport heeft spelregels en deze spelregels kun je alleen maar naleven als er lijnen op een sportveld staan. Een sportveld belijnen, doe je als een sportveld net nieuw is aangelegd, maar ook als je merkt dat de lijnen die er al opstaan, vervagen, niet meer duidelijk zichtbaar zijn.

 

Hoe gaat sportveld belijning?

Er zijn verschillende manieren waarop je je sportveld kunt laten belijnen:

 

  • Spuiten met een markeerwagen: Deze manier van belijning wordt in Nederland het meest toegepast. Onder hoge druk wordt de belijning op het veld gespoten. Er wordt gebruik gemaakt van een vloeibaar materiaal op pigment basis.

  • Rollen met een kalkwagen: De belijning wordt gezet door een wiel die door de voorraadbak en vervolgens over het veld rolt. Het middel dat hiervoor wordt gebruikt is een mengsel van kalk en water.

  • Los belijnen: Met losse materialen, zoals losse banden of strippen, worden lijnen op het sportveld aangebracht. Deze methode wordt toegepast als de belijning tijdelijk is en verplaatsbaar moet zijn, zoals bij een training of schoolsport.

  • Belijnen met een robotbelijner: Dit is de nieuwste manier van sportveld belijnen. Wat deze methode precies inhoudt, lees je hieronder.

 

Sportveld belijning met robotbelijner

Een belijningsrobot belijnt via GPS. Hij wordt aangestuurd via een tablet met daarop een speciale app, waarmee je alle onderdelen van het belijnen kunt aangegeven. Je stelt vooraf in voor welke sport en hoe er precies belijnd moet worden en de robot doet vervolgens zijn werk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lijnwijdte en kleur lijn. Een robot kan belijnen op allerlei ondergronden, van gras tot beton. Voordelen van het inzetten van een belijningsrobot zijn:

 

  • Tijdbesparing: Terwijl de robot zijn werk doet, kun jij je bezig houden met andere dingen. De robot belijnt een voetbalveld al in een half uur en een rugbyveld binnen twee uur. Een robot is sneller dan een andere belijningsmachine.

  • Verfbesparing: Doordat de belijningsrobot heel precies en effectief spuit heb je minder belijningsverf nodig.

  • Geldbesparing: Je gebruikt minder verf en dus bespaar je in verfkosten. 

  • Beter voor het milieu: Doordat de robot minder verf verbruikt dan andere belijningsmachines werk je mee aan een beter milieu.