Hovenier Vleuten
Image default
Sport

Imitatie aas voor het karpervissen

Het klinkt misschien gek, maar karper is te vangen op eenvoudig plastic of rubber. Zelfs zonder enige geur zal een karper imitatie-aas opnemen. Vandaar dat je in de (online) hengelsport winkel vaak veel verschillende varianten van dit nep-aas kan vinden. Maar waarom is dit? En hoe kan je hier als karpervisser van gebruik maken? In dit artikel geven we hier meer informatie over. 

Waarom werkt het?

De karper is van nature een erg nieuwsgierige vis. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden (vanaf bepaalde grootte) kan de karper vrij rondzwemmen en zijn leefomgeving inspecteren zonder schroom. Voor het testen kan de karper enkele zintuigen inzetten, zoals zicht, smaak en voelen. Wanneer er een vreemd stuk gekleurd plastic op de bodem ligt, dat op ander voer lijkt is dit een reden om het verder te onderzoeken. Juist bij het ontbreken van enige geur, blijft er enkel ‘voelen’ over. Dit gebeurd door het op te nemen in de bek. Dit is natuurlijk precies wat we willen als karpervisser. 

Dat deze techniek niet enkel overdag werkt, blijkt wel uit de vele karpers die in de nachtelijke uren worden gevangen op één of twee stukjes plastic mais. En dan gaat het zeker niet altijd om de kleinere vissen van het water, maar juist ook de grootste exemplaren kunnen door hun nieuwsgierigheid op deze manier gevangen worden. 

Hoe zet je imitatie-aas in?

Dit nep-aas kan je op enkele manieren inzetten. Als eerste kan je het enkel of met meerdere stuks op de hair zetten. Let hierbij wel op dat het nep-aas vaak in een drijvende variant verkocht wordt. Hierbij kan de hele onderlijn van het lood direct naar boven staan na het ingooien. Test dan ook altijd het drijfvermogen in de kant van het water. Is er teveel drijfvermogen, dan kan je dit makkelijk tegengaan met wat putty of knijplood. 

Heb je onvoldoende vertrouwen dat het enkel vissen met rubber of plastic gaat werken, dan kan je ook je haakaas extra aantrekkingskracht geven. Bij een voerbed van rode of bruine boilies, zal een snow-man presentatie met een voerboilie en een gele nep-maiskorrel er snel uitsteken. Hierdoor kan je karpers echt trekken naar je haakaas en snel een aanbeet forceren. Daarbij kan het nepaas een handige boiliestopper zijn, die ook zachte boilies goed op de hair houden. Zorg dus altijd voor enkele varianten in je tacklebox om te proberen als de aanbeten even tegenvallen. Door deze kleine verandering, kan er veel verschil ontstaan in de vangsten. Vele vissers voor je hebben dit al gemerkt. 

https://www.sportvisgigant.nl/