Hovenier Vleuten
Image default
Woning en Tuin

Verantwoord bomen laten snoeien

Verantwoord bomen laten snoeien klinkt wellicht gemakkelijker dan het in de praktijk vaak blijkt te zijn. Niet voor niets vertrouwen veel woningbezitters op de ervaring en kunde van een hovenier uit hun omgeving. Hoveniers beschikken doorgaans over de benodigde hulpmiddelen en kennis om de bomen en struiken in je tuin op een vakkundige wijze te kunnen snoeien of snoeien. Hierbij is het van belang dat men werkt volgens de ANSI Z133.1 veiligheidsnormen voor het snoeien van bomen. Bij deze kapwerkzaamheden kunnen verschillende gevaarlijke situaties ontstaan. In dit artikel vertellen we je meer over verantwoord bomen laten snoeien. 

Risico’s van bomen laten snoeien in de tuin 

Als bomenbezitter ben je verplicht om de bomen goed te verzorgen. Mocht een boom ziek zijn, dan ben je verplicht deze te laten snoeien. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor bomen die ernstig over het terrein van je buren leunen. Om onenigheden te voorkomen, kun je de bomen het beste laten verwijderen in zo’n geval. Bij het snoeien is een verantwoorde manier van werken essentieel. Je moet er immers niet aan denken, dat grote takken op je erf vallen en hier voor schade zorgen. Datzelfde geldt voor het risico dat takken op mensen onder de boom vallen. Een derde risico is de hoogte waarop gewerkt wordt bij het snoeien van bomen.

Juiste hulpmiddelen voor het snoeien van bomen 

Hoveniers beschikken over verschillende hulpmiddelen om de bomen op een verantwoorde wijze te kunnen snoeien. Zij hebben bijvoorbeeld voldoende materialen om zich veilig aan een boom te kunnen koppelen. Daarbij beschikken zij over de middelen om te voorkomen dat grote stammen en takken op voorwerpen of personen vallen tijdens het snoeien van de bomen in je tuin. Nadat de boom gekapt is, kunnen de takken met een speciale machine versnipperd worden. Deze houtsnippers zijn ideaal voor het bedekken van de bodem in de tuin. 

 

https://denheldboomverzorging.nl/bomen-snoeien-of-onderhouden/