Hovenier Vleuten
Image default
Zakelijk

Tractoren

Geschiedenis

Tractoren (of trekkers) is een voertuig dat sinds het einde van de negentiende eeuw gebruikt wordt op het platteland. In de landbouw werden de voertuigen gebruikt ter ondersteuning van het menselijke werk. In het begin werden de trekkers aangedreven door stoommachines, in het begin van de twintigste eeuw werden dat verbrandingsmotoren. De trekkers worden veel gebruikt door boeren en na de overgang naar verbrandingsmotoren wordt de vraag naar de voertuigen ook steeds groter. Tegenwoordig zijn er ook elektrische trekkers en zijn er vele verschillende merken. Door de grote vraag naar deze voertuigen bestaat er ook een tractor webshop. In dit soort webshops zijn niet alleen de trekkers zelf te vinden maar ook de benodigde onderdelen om het werk op het land te voltooien. 

 

Onderdelen

Een voorbeeld van een onderdeel die nodig is voor het operationeel maken van een trekker is een speciale trekkerstoel, een v-snaar, messenhouders, aanlaseinden of filters. Ook een walterscheid aftakas is van belang voor de tractor operationeel is. Een aftakas zorgt ervoor dat het landbouwwerktuig dat aan de tractor gekoppeld zit stroom krijgt en in die zin ook kan bewegen. Landbouwwerktuigen zijn de beweegbare delen die voor of achter de trekker zitten. Door deze op de trekker te zetten kunnen ze de boer helpen met oogsten, zaaien of planten. 

 

Merken

Tegenwoordig zijn er dus veel verschillende merken tractoren en onderdelen die het werk van de boer eenvoudiger maken. Bekende trekkermerken zijn; John Deere, Fendt, Valtra, Claas en same. Met op nummer één John Deere en op twee New Holland. Dit zijn de afgelopen jaren de merken waarvan de meeste trekkers zijn verkocht. Naast het kopen van een trekker zelf worden er van deze merken ook vaak onderdelen gekocht. Zoals een aftakas of een motoronderdeel. 

 

Tractorgarages

Uiteraard bestaan er voor het repareren van trekkers ook zogenaamde tractor garages. Hier kunnen trekkers met problemen of kwaaltjes naar toe om gerepareerd te worden door echte vakmensen die alles afweten van trekkers. Deze garages worden vaak benaderd door boeren met een kapotte trekker. Het repareren van een trekker is geen eenvoudige klus. Door de grootte van de trekker en de robuustheid ervan is het ingewikkeld om een trekker te repareren. Gelukkig zijn hiervoor die tractor garages.  

 

Brandstof

Tractors lopen net als de meeste voertuigen op benzine of diesel. Toen de trekkers overgingen op een verbrandingsmotor werden er in Europa vooral veel trekkers geproduceerd die liepen op diesel. In delen van Noord-Amerika werden er ook veel trekkers gebruikt die liepen op benzine en vaak ook op kerosine kunnen lopen. 

 

Wielen

Een opvallend kenmerk van een trekker zijn de grote wielen van het voertuig. Deze wielen kunnen soms wel een meter breed zijn. Opvallend aan een trekker is dat de voorwielen kleiner zijn dan de achterwielen. De achterwielen kunnen wel een diameter hebben van 2 meter.

 

Tot slot

Tractors zijn door de jaren heen veel veranderd. Naast de brandstof waarop ze lopen is ook het design van de trekkers door de jaren heen veranderd. De komende jaren zullen er door nieuwe ontwikkeling waarschijnlijk nog meer aanpassingen gedaan worden. Er is een ding dat niet zal veranderen aan de trekker, en dat is de manier waarop de trekkers de boer en de landbouw helpen met het doen van hun taak.