Hovenier Vleuten
Image default
Meubels

Rugpijn! Drie dingen die je kunt doen

Rugpijn kan ontstaan door een blessure, ouderdom of stress. Het is een ontzettend vervelende en zeurende pijn die echt je dag kan verzieken. De pijn is er vaak de hele tijd en kan je belemmeren in het uitvoeren van je dagelijkse taken. Dit zijn drie dingen die je kunt doen om je rugpijn te verminderen. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd een arts. Als de pijn ook na het uitvoeren van deze tips blijft aanhouden of zelfs erger wordt, is er niemand anders dan een professional die je kan helpen.

Houd je rug warm

Het warm houden van je rug is een effectieve manier om rugpijn te verlichten. Dit kun je doen door een kruik tegen je onderrug te leggen of bijvoorbeeld tegen een warmtekussen van Qnuss te gaan zitten. Zorg er verder ook voor dat je jezelf warm genoeg blijft kleden. Als je het koud hebt, ervaart je lichaam meer stress, waardoor je rugpijn alleen maar zal verergeren. Houdt dus niet alleen je lichaam warm, maar je hele lijf.

Medicijnen

Bij beginnende rugpijn kunnen ontstekingsremmers als ibuprofen of diclofenac werken. Deze kun je slikken in tabletvorm, maar bij pijn in de rug wordt ook vaak de smeerbare variant gebruikt. Sommige mensen kunnen bij ontstekingsremmers in pilvorm last krijgen van hun maag, daarom is het altijd een goed idee om samen met jouw ontstekingsremmer een maagbeschermde capsule (omeprazol) te slikken. Nemen de klachten niet af met het gebruik van ontstekingsremmers, maak dan een afspraak met een arts. Deze kan je eventueel iets sterkers voorschrijven.

Blijf bewegen

Hoewel het verleidelijk is om bij rugpijn de hele dag op de bank te blijven liggen, is het in de meeste gevallen juist goed om een beetje te blijven bewegen. De pijn moet natuurlijk dragelijk blijven, maar als je de hele tijd doodstil blijft liggen of zitten wordt je rug stijf en ga je alleen maar meer pijn krijgen. Probeer je dagelijkse dingen te blijven doen en kleine wandelingetjes te maken. Als je lang moet zitten, probeer dan regelmatig even van houding te wisselen. Is bewegen echt ondraaglijk? Dan is er waarschijnlijk iets ernstigers aan de hand en moet je echt even een afspraak maken met een arts.