Hovenier Vleuten
Image default
Woning en Tuin

Pergola is de ideale zithoek voor jouw tuin of landgoed

Een huis met een tuin is vaak de droom van menig mens en dan willen we graag zo optimaal mogelijk genieten van de tuin. Daarom maken we de tuin vaak een verlengstuk van ons interieur en van onze woonkamer, waarbij we lekker buiten kunnen zitten ook als het bijvoorbeeld regent of de zon fel schijnt. We verwachten dus meer van onze tuin dan alleen een plek voor wat planten, maar willen een sfeervolle plek om te relaxen, dineren of rustig een boekje te lezen. Een pergola is dan de perfecte plek om het praktische van een zithoek te combineren met mooie planten in jouw tuin. 

De pergola is een Romeinse uitvinding

Priëlen en pergola’s zijn een oud Romeinse uitvinding en werden vroeger in Italië vooral gebruikt om wandelpaden te overschaduwen of een terras te maken aan een gebouw vast. Zo werd er de nodige koelte gecreëerd en kon men met de warme zon toch buiten zitten. Het Latijnse woord ‘pergula’ betekent letterlijk ‘uitbouw van een huis’ of ‘raamwerk’ en beschrijft het halfopen bouwwerk dan ook perfect. Zo heb je een praktische oplossing met toch een mooi stukje natuur om je heen. 

De uitstraling geef je zelf vorm

In de loop van de jaren zijn er verschillende uitvoeringen van de pergola op de markt gekomen en hebben mensen hun eigen draai eraan gegeven. In de oudheid werd primair een houten, open structuur met overwoekerende begroeiing geplaatst, waar tegenwoordig meer soorten materiaal gekozen worden en er geen overwoekering meer plaatsvindt. Zelfs het type houtsoort maakt voor de uitstraling van je prieel uit en heeft ook invloed op de duurzaamheid van de pergola. In veel tuinen zie je de keuze voor douglas-hout terugkomen omdat dit een warme, robuuste uitstraling heeft en ook nog eens lang mee gaat. 

Je kunt in plaats van een houten pergola, ook kiezen voor andere materialen. Zoals bijvoorbeeld aluminium. Aluminium is een materiaal met weinig gewicht, onderhoudsarm en duurzaam. Je hebt geen kans op houtrot, waardoor je ook daar geen controles op uit hoeft te voeren. Wel is de aanschaf over het algemeen duurder dan hout, maar dat weegt vaak wel op tegen het gemak en de duurzaamheid. Ook is het zo dat aluminium minder makkelijk aan te passen is tussentijds, waardoor je vooraf het beste een goede tekening kunt maken van je wensen zodat alles in één keer past. 

Hoe bouw je een mooi prieel? 

Je kunt ervoor kiezen om een prieel zelf te bouwen of te laten bouwen door een bedrijf. Als je een handige klusser bent dan is het bouwen van een houten-constructie geen hogere wiskunde, maar let wel goed op de gewichten van de balken en de ondergrond. Als je met hout aan de slag gaat heb je wel veel flexibiliteit en kun je zelfs terwijl je bezig bent nog aanpassingen doen. Er bestaan ook voor de minder handige klussers doe-het-zelf-pakketten waarbij je alleen het materiaal af moet monteren en op die manier je pergola in de tuin kan realiseren.