Hovenier Vleuten
Image default
Aanbiedingen

Onderhoudsvrije tuin

Voor velen van ons is een onderhoudsvrije tuin een must. Maar maak je geen zorgen, weinig onderhoud hoeft niet per se saai te zijn of een tuin die helemaal is bestraat! Om een ​​prachtige tuin te laten groeien, die gemakkelijk te onderhouden is, is een beetje planning vooraf nodig.

Vereenvoudig uw gazon
Kleine, onhandige vormen van gazon hebben meer tijd nodig om gemaaid te worden. Vereenvoudig dingen door randen recht te maken of glad te strijken. Gazons met harde randen zijn gemakkelijker te maaien met een wielmaaier en laten maaisel achter op het gras. U hoeft ze niet weg te gooien en ze voeden het gazon ook. Nog beter is om in de weg liggende stukken gazon te vervangen door prachtige wilde bloemenweiden, die slechts af en toe moeten worden gesnoeid. Kies voor een inheemse wilde bloemenmix die geschikt is voor uw lokale omstandigheden.

Plan een efficiënte tuinindeling
Houd de vormen van randen en bedden recht of licht gebogen bij het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin. Verhoogde bedden vormen een duidelijke afbakening van groente- en kruidenafvoergebieden en kunnen helpen om het kweekgebied dichter bij de tuinman te brengen, zodat ze gemakkelijker te verzorgen zijn. Breng elementen van de tuin die meer onderhoud nodig hebben, dichter bij waar u ze kunt bereiken, of dichter bij uw gereedschapsschuur, zodat u uw apparatuur niet te ver hoeft te dragen. Je kunt ook smalle kronkelpaden vervangen door bredere en rechtere paden. Onthoud dat dorstige planten regelmatig water nodig hebben, dus kweek bijvoorbeeld slablaadjes dichter bij een waterafvoer. Als u weinig tijd heeft om water te geven, overweeg dan om een ​​automatisch irrigatiesysteem te installeren. Potten kunnen veel onderhoud vergen, dus overweeg om containers te groeperen, of door minder grotere potten te gebruiken, vertraagt ​​ze de snelheid waarmee ze uitdrogen, terwijl het water geven veel sneller gaat.

Onderhoudsarme gewassen
Als je tijd wilt besparen, kweek dan grotere groenten die geen regelmatig onderhoud nodig hebben. Pompoenen en winterpompoenen hebben bijvoorbeeld weinig meer nodig dan af en toe water geven als ze eenmaal zijn geplant, terwijl een blok maïs al het onkruid zal ontgroeien en normaal tot de oogsttijd aan zijn lot kan worden overgelaten. Voor makkelijk groeiende bladeren, probeer snijbiet en spinazie, die zorgen voor een constante aanvoer van bladeren met weinig gedoe. Indien regelmatig geplukt groeit het voor iets van een jaar. Zacht fruit zoals aalbessen of frambozen die in de herfst vrucht dragen, zijn een uitstekende keuze voor een onderhoudsarme tuin, want als ze er eenmaal zijn, hoeven ze maar één keer per jaar te worden gesnoeid. Evenzo hebben vrijstaande fruitbomen, zoals appels en peren, minimale snoei nodig en zullen ze in ruil daarvoor jarenlang dienst doen.

Onderhoudsvriendelijke tuinplanten
Bomen en struiken zijn in de meeste tuinen vaak minder onderhoudsvriendelijke keuzes. Kies er een die geschikt is voor uw bodem en klimaat, want ze zullen eerder gedijen zonder speciale zorg. Veel voorkomende gemakkelijk te onderhouden struiken zijn Euonymus, berberis, magnolia en winterharde kruiden zoals lavendel. Veel grassen hoeven maar één keer per jaar te worden gemaaid, bijvoorbeeld miscanthus; terwijl bodembedekkende vaste planten zoals begonia of geranium weinig ruimte laten voor onkruid. Vergeet ook de bollen niet. Veel daarvan zullen naturaliseren en voor zichzelf zorgen. Blijf alert op onkruid. Met dikke stukken van organisch materiaal zoals schors van bomen, die zullen helpen om de grond en de planten die erin groeien te voeden terwijl ze geleidelijk aan wegrotten.

Grassen zijn super onderhoudsarm
Hoewel heesters over het algemeen als de logische keuze in een onderhoudsvrije tuin worden beschouwd, geef liever de voorkeur aan grassen. Je hoeft er niets aan te doen, behalve ze één keer per jaar te maaien. Ze bieden groenblijvend uiterlijk en kunnen meerdere problemen oplossen. Ze zijn goed om de ruimte af te bakenen en als rand te gebruiken. Dat helpt bij het oplossen van het probleem dat planten omvallen. En hoewel een kleine tuin vol struiken ‘ingesloten’ kan aanvoelen, zijn grassen luchtig en transparant. Als je siergrassen plant, krijg je structuur, blad en zaadkoppen. En ze krijgen geen ziektes.

Laat geen gaten achter
Er is een bepaalde stijl van tuinieren waarbij planten voorzichtig uit elkaar staan ​​en je aarde tussen de planten kunt zien. Dit zal echter zeker weten onkruid aanmoedigen. Plaats planten tussen- en op elkaar – je kunt ze altijd uitdunnen als het te druk wordt. Het zal de groei van het onkruid ontmoedigen en zorgen voor een onderhoudsvrije tuin.

 

 

https://onderhoudsvrijetuin.nl