Hovenier Vleuten
Image default
Onderwijs

Kinderen komen trots thuis na circus op school

Wauw, ik kan jongleren!

Ben jij altijd al jaloers geweest op circusartiesten die de meest fantastische kunsten uithalen met een diabolo? Logisch! Zo’n zandloperfiguur dat op en neer springt op een gespannen touw, ziet er ook maar wát magisch uit. Kun je nagaan hoe het voor kinderen voelt, als zij ervaren dat ze dat zelf kunnen leren. In één dag! Net als jongleren met drie ballen, of misschien zelfs wel met meer. Het is namelijk precies deze succeservaring die zo kenmerkend is voor kinderen die vol enthousiasme thuis komen om te vertellen dat het circus op school was.

Circus op school

Jongleren, goochelen en de clown uithangen: dat zie je kinderen vast makkelijk doen. Maar kinderen die voor acrobaat spelen, is dat niet gevaarlijk? Het antwoord is: absoluut niet! Circusartiesten die ervaring hebben met het begeleiden van circusactiviteiten op school, weten precies wat kinderen wel en niet aankunnen en hoe ze ervoor moeten zorgen dat alle activiteiten veilig uitgevoerd worden. En omdat deze professionals ook precies weten hoe zij basistechnieken begrijpelijk moeten maken voor kinderen, kan het inderdaad zomaar zijn dat kinderen in een paar uur de basics leren van koorddansen, of voorzichtig hun eerste stapjes zetten op een loopkogel. En dat geeft een ontzettende kick! Omdat kinderen hun grenzen verleggen en zichzelf – en hun publiek! – versteld doen staan.

Clown of acrobaat?

Niet iedere circusartiest is een geboren acrobaat, houdt als jongleur moeiteloos uiteenlopende objecten in de lucht of heeft als clown de lachers op de hand. Een circus bestaat uit artiesten die allemaal verschillende dingen kunnen. Want niet iedereen is hetzelfde en juist de variëteit aan al deze adembenemende kunsten maakt een circus zo leuk om naar te kijken. Ook kinderen hebben verschillende talenten. Hoe leuk is het dus om met de hele school toe te werken naar een heuse circusvoorstelling, waarin alle verschillende circuskunsten aan bod komen? Zo komen alle kinderen tot hun recht en komt ieder kind thuis vol van dat heerlijke succesgevoel. En dat is nou precies waar het bij circusactiviteiten op school om gaat. Ja, én om plezier maken natuurlijk! Maar laten we eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk maar al te vaak hand in hand.

https://www.grotebroer.nl