Hovenier Vleuten
Image default
Tuin en buitenleven

Granieten tuintafel – een aanschuif monument in je eigen groen

Zeg nu zelf, het wordt tijd je plastic tuinset eens naar de kringloop af te voeren. Of die kunststof loungeset die in het begin mooi leek maar er nu wat aftands bij hangt. Plastic en kunststof zijn vrij ongevoelig voor weersomstandigheden maar het toont soms wel wat goedkoop. Aan de andere kant van het spectrum vind je natuurstenen tuinmeubilair. Dat hoort echt niet alleen in kasteelparken thuis. Waarom zou je jezelf niet een keer het beste gunnen en gaan voor zo’n granieten tuintafel. Er zijn legio redenen te bedenken waarom je daar best vaak aan zou kunnen gaan zitten. De klimaatverandering is natuurlijk een hoofdpijndossier maar er komen wel meer en zonniger dagen in een jaar terecht. Je zult dus vaker buiten gaan zitten.

Klasse aan je tuin geven

Een tuintafel van graniet is robuust en straalt een onmiskenbare klasse uit. Voor weer en wind hoef je niet te bang te zijn. Graniet is in de natuur natuurlijk ook altijd ‘buiten’ te vinden. Enig onderhoud met speciale natuursteenmiddelen en je hebt je granieten tafel levenslang paraat en glanzend, een sieraad voor op je terras. Aan jou de keuze om je graniet gevlamd te krijgen of mooi gepolijst. Er zijn allerlei manieren om het graniet te bewerken zodat het bij jouw terrasstijl past. 

De granieten tuintafel is one-of-a-kind

Graniet is een van de hardste steensoorten die er zijn. Het kwam met vuur de wereld binnen. Want graniet is een stollingsgesteente. Het werd eerst als een gloeiend hete massa door vulkanen uitgebraakt. De spikkeltjes structuur is heel kenmerkend en ook uniek. Er is geen plaat graniet gelijk. Met een granieten tuintafel heb je dus sowieso een unicum in je tuin te staan. Graniet heeft ook mooie kleurnuanceringen. De tinten grijs, beige, zwart en rood komen veel voor. Zo’n tuintafel kun je ook mooi als eettafel gebruiken op warme, zwoele avonden. Als eettafel leent hij zich goed want hij is:

• stootvast

• hittebestendig

• slijtvast

• krasbestendig

Houd je granieten tuintafel netjes

Graniet heeft glans, zeker als het tafelblad gepolijst is. Na het polijsten is graniet, ook een enigszins poreus gesteente, minder gevoelig voor inwerkingen van vetten zoals oliën of drankjes. Is er een ongelukje op tafel? Dan kun je dat snel wegvegen en de plaat even op de plek van het ongeluk oppoetsen. Gebruik bij graniet nooit bijtende schoonmaakmiddelen. Bleekmiddelen zijn dus uit den boze voor natuursteen. Ook schuursponsjes en zeker staalwol moeten het graniet niet raken. Voor een juiste reiniging van graniet is een droge doek met ietsje water en wat zeep meer dan voldoende.

Een zware jongen

Natuurlijk is een granieten tuintafel van Tulmans.nl vorst- en UV-bestendig. Het materiaal zelf is bijna niet kapot te krijgen dus je hebt in je tuin of op je terras wel iets voor de eeuwigheid staan. Denk je royaal, dan bestel je er eentje van meer dan drie meter. Wissel je snel van terrasinrichting, bedenk dan wel dat er toch een nadeel in graniet schuilt. Je kunt je tafel niet gemakkelijk even verplaatsen. Nu zul je dat ook wel niet wekelijks doen maar besef dat een ‘verhuizing’ van een granieten tuintafel heel wat voeten in de aarde heeft. Of beter gezegd een flink arsenaal van gespierde armen behoeft.