Hovenier Vleuten
Image default
Tuin en buitenleven

3 tips voor tuinonderhoud tijdens de winter

De winter is de lastigste periode voor je tuin, en daar kan je tuin dus wel wat hulp bij gebruiken. Door je tuin goed voor te bereiden op de wintermaanden zal je tuin in de zomer weer in volle bloei staan en zal alles er mooi bij liggen. In dit artikel geven we je 5 tips om je tuin het beste voor te bereiden op deze koude wintermaanden.

Tip 1: Het snoeien van je tuin

De winterperiode is een mooie periode om je bomen wat aandacht te geven. Dit komt omdat de meeste bomen en struiken in de winter in een soort winterslaap gaan, waarbij hun sapstroom tijdelijk stil komt te staan. Daardoor is dit een uitstekend moment om te snoeien, zodat nieuwe takken kunnen groeien. Houdt er wel rekening mee dat je begint met snoeien voor de koude maanden. Zo heeft de boom of struik de tijd om te helen en kan die dus gezond de winter in. Als je dit te laat doet heb je kans dat de “wond” van de boom of struik niet goed kan helen. Een goede indicatie is dat je moet snoeien, voordat de nachtvorst begint. Vorst kan namelijk schade aanrichten. Mocht je jezelf toch niet vertrouwen, dan kun je altijd een expert inschakelen. Voor tuinonderhoud in Groningen kun je bijvoorbeeld al bij heel veel partijen terecht.

Tip 2: Bescherm je planten

Niet alle planten hebben last van de winter en de een is meer koudebestendig dan de ander. Maar er zijn best wel wat invloed factoren zoals; waar staat de plant, zit die in een pot of in de grond, staat de plant beschut, etc. Voor de winter moet je het volgende doen. Verplaats alle potplanten naar binnen, of zet ze in de grond. Bij strenge vorst kun je houtsnippers op de grond leggen zodat de aarde warmer blijft en dus prettiger voor de plant. Daarnaast kan het in de winter ook nog wel eens flink waaien. Geef de planten daarom genoeg beschutting, of verstevig ze met een bamboestok of een andere ondersteunende stok. Let wel op, de planten moeten wel voldoende zonlicht en zuurstof krijgen. 

Tip 3: Klaar voor een nieuwe tuin?

Mocht je nou binnenkort een nieuwe tuin gaan aanleggen, of je oude renoveren? Ga hier dan in de winter alvast over nadenken. Hoveniers hebben het enorm druk en daarom moet je er op tijd bij zijn. Daarnaast is het handig om in de winter al een plan te maken zodat de hovenier, of jij zelf, met mooier weer gelijk aan de slag kunt. Voor je tuinontwerp in Groningen of andere regio’s kun je uiteraard ook bij een specialist terecht.