Hovenier Vleuten
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de verschillen tussen een Portugese laurier en een Prunus Laurocerasus?

Wanneer je op zoek bent naar een conifeer voor in je voor- of achtertuin kun je kiezen uit verschillende soorten. Elke conifeer heeft zijn eigen karakteristieken. Bij de unieke eigenschappen van een conifeer komen zowel voor- als nadelen kijken. Hierdoor zijn niet alle coniferen geschikt voor iedere locatie. Twee soorten coniferen die vaak gebruikt worden zijn de Portugese laurier en de Prunus Laurocerasus. Er zitten een aantal overeenkomsten en verschillen tussen deze soorten coniferen. In deze blog gaan we het hebben over de verschillen. Hierdoor kun je kijken welk soort conifeer beter past in jouw tuin en voor jouw situatie. 

De locatie van de conifeer

Coniferen verschillen in de hoeveelheid ruimte die zij nodig hebben om te kunnen groeien. De Prunus Laurocerasus is vooral geschikt voor tuinen waar niet zoveel ruimte beschikbaar is. Je kunt met deze conifeer namelijk gemakkelijk een compacte coniferenhaag creëren die niet al te veel ruimte van je tuin in beslag neemt. Dit maakt het de perfecte conifeer voor kleinere tuinen. De Portugese laurier daarentegen heeft iets meer ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien. Dit komt vooral doordat deze conifeer vrij snel groeit. Hierdoor heeft de conifeer veel ruimte nodig zodat de groei van de haag niet wordt belemmerd. Deze conifeer is dan ook meer geschikt voor tuinen met meer oppervlakte en ruimte.

Het onderhoud

Wanneer je op zoek bent naar een conifeer die niet veel onderhoud nodig heeft is de Prunus Laurocerasus een goede optie. Deze conifeer is namelijk laag in onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen om deze conifeer op de juiste manier te onderhouden is het snoeien van de bovenkant om de hoogte van de conifeer in stand te houden. De Prunus Laurocerasus kan niet hoger dan vier meter worden. De Portugese laurier moet iets vaker worden gesnoeid. Het is bij deze conifeer vooral belangrijk dat je de dode takken op tijd weghaalt. Hiermee houdt je de conifeer gezond en blijft deze langer mooi.

De weersomstandigheden

Een ander verschil tussen de Portugese laurier en de Prunus Laurocerasus zijn de weersomstandigheden waarvoor deze coniferen geschikt zijn. Een Portugese laurier is zeer geschikt voor plaatsen waar de temperaturen over het algemeen iets lager zijn en waar iets vaker wind staat. Dit maakt het vooral een geschikte conifeer voor tuinen die langs de kust liggen. De Portugese laurier kan ook goed tegen veel zonlicht. Dit maakt deze conifeer zeer geschikt voor tuinen aan zee. Welke conifeer heeft jouw voorkeur?