Hovenier Vleuten
Image default
Woning en Tuin

Wat is een ondervloer voor laminaat en waarvoor dient het?

Als je een laminaatvloer wil leggen, komt een ondervloer handig van pas. Sterker nog: je kan niet zonder. Een laminaatvloer is van ‘nature’, vergeleken met bijvoorbeeld parket, relatief dun en daardoor niet zo stabiel. Een ondervloer biedt hulp bij het opvangen van de druk door belasting. Daardoor wordt de kwaliteit van je laminaat gehandhaafd.

Nuttige functies

Ondervloeren hebben nog meer nuttige functies. Zo kan een ondervloer erg sterk geluidsdempend werken; het kan letterlijk decibels absorberen. Dat is prettig voor je wooncomfort, omdat loopgeluid getemperd wordt. Zonder deze ondervloer is laminaat niet alleen kwetsbaar, het is ook minder comfortabel.

Een ondervloer zorgt dus voor geluidsdemping, behoudt kwaliteit en daarmee levensduur van laminaat en zorgt voor loopcomfort. Tel daarbij op dat je je stookkosten verlaagt, door een beter isolatie van warmte en veel ondervloeren kruipend vocht kunnen stoppen.

Materialen

Het fijne voor consumenten met laminaat is: ondervloeren zijn doorgaans niet heel duur en je kan ze in vele online parket shops bestellen. Dat is terug te leiden naar de bestanddelen van deze vloeren. Die zijn relatief eenvoudig en drukken daardoor de prijs. De ondervloeren zijn in rollen verkrijgbaar, die tot zo’n 30 meter aan lengte omvatten.

De dikte van deze vloeren verschillen en lopen uiteen van ongeveer 2 tot 10 millimeter. Voorkom bij het leggen dat de lagen over elkaar komen te liggen door een rol te bestellen van minimaal de lengte van de beoogde kamer.

Overlapping in de breedte is anderzijds onvermijdelijk. Maak vervolgens gebruik van zelfklevende randen (afhankelijk van het type vloer), tape of sterke plakband om de gelegde rollen op hun plek te houden.

https://www.parket-winkel.be/categorie/ondervloeren/