Hovenier Vleuten
Image default
Tuin en buitenleven

Waarom en wanneer u het gazon moet beluchten

Beluchting is een vorm van gazon onderhoud waarbij openingen in het gazon en de onderliggende bodemstructuur worden gemaakt. Dit om door de wortel- en viltlaag heen te dringen en water en lucht de bodem in te laten stromen, zodat de graswortels beter kunnen worden bereikt. Dit proces wordt meestal “kernbeluchting” genoemd, naar de praktijk waarbij kleine pluggen, of kernen, in het gazon worden gestoken. Meestal wordt dit gedaan met een gemotoriseerde machine die kan worden gehuurd, hoewel er ook handgereedschap is dat kan worden gebruikt en dat praktisch kan zijn voor zeer kleine gazons. Hoveniers bieden ook beluchting aan in hun dienstenpakket.

 

Waarom u moet beluchten

Beluchting is het tegengif voor een sterk verdichte bodem, die aanwezig kan zijn op een gazon dat zeer intensief wordt belopen of dat is beplant op een ondergrond met veel klei. Kernbeluchting is zelden nodig bij zandige bodems. Kernbeluchting wordt soms aangeprezen als oplossing voor problemen met mos, maar als er al mos aanwezig is, helpt het niet echt om dat probleem te verhelpen. Wanneer mos een echt probleem is, is verticuteren een betere oplossing. Maar verticuteren is een tamelijk gewelddadige ingreep in een gazon, en een jaarlijkse kernbeluchting kan problemen met mos in de eerste plaats voorkomen.

 

Als de grondsoort en de omstandigheden vereisen dat uw gazon wordt belucht, kunt u dit één keer per jaar doen. Het is niet schadelijk voor uw gazon en maakt het zelfs gezonder en aantrekkelijker. Sommige mensen houden niet van de kleine plukjes aarde en gras die omhoog worden getrokken en over het gazon worden verspreid, en als dat zo is, kunt u ze opharken. Als u ze op het gazon laat liggen, zullen ze echter snel uiteenvallen en vergaan.

 

Wanneer moet u uw gazon beluchten?

De lente is niet de ideale tijd om het gazon te beluchten, maar de omstandigheden kunnen het vereisen. Als de grond zo compact is dat het bestaande gras niet kan groeien, kan het nodig zijn om in de lente te beluchten. Over het algemeen wordt beluchten in de lente echter afgeraden, omdat de beluchtingsgaten een perfecte plek vormen voor onkruidzaden om te ontkiemen. Onkruidzaden zijn de eerste zaden die in het voorjaar ontkiemen, en door het gazon te beluchten worden ze alleen maar aangewakkerd en krijgen ze een ideale voedingsbodem.

 

Als u in het voorjaar wilt doorzaaien, kunt u in plakjes zaaien of zaaigoed inzaaien en het zaaigoed van een toplaag voorzien om de juiste kiemomstandigheden te creëren.

 

Laat in het voorjaar beluchten kan echter nuttig zijn als de grond erg verdicht is of als er een te dunne zode is. Later in het voorjaar is het beste, wanneer onkruid zich heeft gevestigd, maar voordat het bloeit en zaad schiet. 

Maar de allerbeste tijd om te beluchten is in de herfst, wanneer de temperaturen zijn afgekoeld, de onkruiddruk minimaal is en het gras actief aan het groeien is.