Hovenier Vleuten
Image default
Woning en Tuin

Tuinaarde, wanneer gebruik je het?

Een nieuw gazon aanleggen, je bestaande gazon bemesten of je tuin ophogen? Hiervoor heb je tuinaarde nodig. Met de juiste aarde gedijen je bloemen en planten goed. Wanneer kies je voor tuinaarde, hoe gebruik je het en hoe weet je dat je tuinaarde van een goede kwaliteit koopt? Wij vertellen je meer!

Wanneer kies je voor tuinaarde?

Goede tuinaarde bestaat uit compost en turf. Vooral planten die goed in een wat zuurdere bodem gedijen, doen het uitstekend in tuinaarde. Het geeft de aarde in je tuin een betere kwaliteit en het dient als bemesting. Doordat tuinaarde bij uitstek geschikt is om te mengen met de aarde, wordt het vaak gebruikt om tuinen op te hogen. Wil je je moestuinaarde aanvullen? Ook daar is tuinaarde de perfecte aankoop voor. Tevens is het te gebruiken voor het aanleggen van een grasveldje. Let wel op: als de bodem in je tuin aan de vette kant is, gebruik je beter geen tuinaarde. Anders slibt de bodem dicht en gaat het gras dood.

Wanneer kies je voor potgrond?

Wil je planten in potten of bakken plaatsen of deze bemesten? Hiervoor gebruik je geen tuinaarde maar potgrond. Potgrond bestaat uit kokos of veen en een combinatie van stoffen, waaronder compost en kalk. Het bevat meer voedingsstoffen dan tuinaarde en is goed in het vasthouden van water en lucht. Dit maakt het uitermate geschikt voor planten in potten.

Hoe gebruik je tuinaarde?

Bemeste tuinaarde meng je het beste met de aarde die al in je tuin aanwezig is. Doe je dit niet, dan kunnen je planten en bloemen overbemest raken. Bovendien is het een dure grap om enkel bemeste tuinaarde te gebruiken. Om de tuinaarde te kunnen mengen met de reeds aanwezige bodem, hark je eerst de grond los. Vervolgens breng je een kleine laag tuinaarde aan. Hark de grond voor de tweede keer, zodat de twee type aarde vermengd worden.

Hoe kies je goede tuinaarde?

Het is belangrijk dat je je tuinaarde op een juiste manier gebruikt, maar het is minstens zo belangrijk dat je het juiste product koopt. Hiervoor geldt de gouden regel: “goedkoop is duurkoop.”

Pas op met zwarte grond

Zie je tuinaarde die wordt aangeboden voor een wel heel goedkope prijs? Dan is de kans groot dat de basis van dit product zwarte grond is, met andere woorden, het type aarde dat al in je tuin ligt. Hier schuilt een groot gevaar in. Deze grond is vaak afkomstig van grasland en hier kunnen allerlei parasieten en schimmels in zitten. Meng je deze aarde met de aarde in je tuin, dan komen deze parasieten en schimmels dus bij jouw planten terecht. Ook kan de zwarte grond onkruiden bevatten die al snel in je tuin zullen ontspruiten. Zoals je ziet, kan goedkope tuinaarde veel schade aanrichten.

Tuinturf en compost

Goede tuinaarde is gemaakt van tuinturf en compost. Soms wordt er champignoncompost aan toegevoegd. Dit is geen probleem, zolang het niet in een te grote mate aanwezig is. Anders treedt overbemesting en wortelverbranding op. Een voorbeeld van goede tuinaarde is de tuinaarde van Pokon. Deze is rijk aan voedingsstoffen en heeft tuinturf als basis. Met deze tuinaarde bied je bemesting voor je planten zonder dat je schimmels of parasieten in je tuin loslaat. Hark Pokon door de aarde in je tuin en besproei het vervolgens rijkelijk. Pokon tuinaarde is ook te gebruiken om kleigrond in je tuin losser te maken, zodat het eenvoudiger te bewerken wordt.