Hovenier Vleuten
Image default
Woning en Tuin

Tips om minder last te hebben van ongedierte

De zomer is aangebroken. Naast de vele voordelen van de zomer zijn er helaas ook nadelen. Tijdens de zomer krijg je meer last van insecten. Lees hier tips om de meest voorkomende insecten te bestrijden.

Bestrijden van muggen
Muggen kunnen erg vervelend zijn. Ze kunnen je niet alleen prikken, maar ook uit je slaap houden. Steekmuggen kunnen zelfs dodelijke ziekten overdragen. Muggen komen af op geur en koolstofdioxide. Ze kunnen je al ruiken van 70 meter afstand. Mensen stoten koolstofdioxide uit tijdens uitademen, waardoor muggen weten dat mensen in de buurt zijn. Hoe meer koolstofdioxide je uitstoot hoe aantrekkelijker je bent voor muggen. Ook als je een warmere lichaamstemperatuur hebt ben je aantrekkelijker voor muggen. Door anti-muggen crèmes te gebruiken die lichaamsgeur maskeren kan je muggen bestrijden. Daarnaast kan het helpen om horren te plaatsen en een klamboe om je bed. Draag ook zoveel mogelijk bedekkende kleding. Tevens helpt het om een luchtstroom te creëren, door bijvoorbeeld een ventilator. Hierdoor kunnen muggen je minder goed bereiken. Stilstaand water is een plek waar muggen graag eitjes in leggen. Zorg dat je dit niet in huis hebt.

Bestrijden van vliegen
Vliegen zijn niet alleen vervelend, maar ook vies. Ze komen graag af op etensgeuren en gaan vervolgens op je haar zitten. Ook vliegen kan je verminderen door horren voor je ramen en een vliegengordijn voor je deur te plaatsen. Je kunt vliegen ook in de war laten raken door een zak water op te hangen. Ze raken door de lichtschittering van het water in de war en vliegen daardoor weg. Daarnaast kan je vliegen vangen met een vliegenval en/of de vliegen verjagen met kruidige keuren. Vul bijvoorbeeld bakjes met allesreiniger met citroengeur, azijn of zet water met kruidnagels neer. Kaarsen branden of lavendelolie sprenkelen kan ook helpen.

Bestrijden van de processierups
De eikenprocessierups heeft kenmerkende lange witte haren. Het heet de eikenprocessierups, omdat dit insect in een processie loopt. Processierups bestrijding kan worden gedaan op verschillende manieren. Ze kunnen worden opgezogen of weggebrand worden door middel van biologische bestrijding. Als dit niet op de juiste manier gedaan wordt kunnen er haren van de processierups worden verspreid of andere rupsen of vlinders gevaar lopen tijdens de bestrijding. De haren kunnen vervolgens zorgen voor verschillende klachten bij mensen. Het bestrijden eikenprocessierups kan je daarom het beste overlaten aan een professional.

Naast het bestrijden van het ongedierte is het ook van belang om te bedenken hoe je de ongedierte kunt voorkomen. Onderzoek daarom welke preventiemaatregelen je kunt inzetten tegen de soorten ongedierte, waar je vaak last van hebt.