Hovenier Vleuten
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe duurzaam is jouw tuin?

Een duurzame tuin roept bij de mensen vaak nogal wat vragen op, wat is een duurzame tuin? Is dat een hele mooie strakke tuin met goed materiaal dat jarenlang goed blijft? Of is het een tuin aan de verwilderde kant waar de vrije natuur de overhand heeft?

Wat is de definitie van een duurzame tuin?

Het ontwerp is echt de basis voor een goede duurzame tuin. De randvoorwaarden voor een tuin van duurzame aard worden samengesteld in het ontwerp, en er dienen met een aantal zaken rekening te worden gehouden. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met biodiversiteit, je moet gebruik maken van duurzame materialen, er moet water aanwezig zijn, eveneens als planten voor de vogels en insecten. En ook moet de onderlinge verhouding tussen deze factoren goed geregeld zijn. Houd bij beplanten bijvoorbeeld altijd rekening met natuurlijke behoeften. Planten voor bijen bijvoorbeeld. Denk ook na over een goede verhouding tussen beplanting en verharde delen van de tuin. Er moeten in ieder geval bepaalde delen goed zijn beplant, zodat het regenwater goed kan weglopen. Zorg er ook voor dat er middelen zijn die het regenwater kunnen opvangen, een regenton bijvoorbeeld. Een waterelement is ook van groot belang in een duurzame tuin, dit zodat vlinders en vogels er water kunnen drinken, of dat ze erin kunnen baden. Maar je moet natuurlijk ook gewoon aan je eigen behoeften denken, plant bijvoorbeeld eetbaar groen in de tuin, maak een kleine moestuin, zorg er voor dat jij ook kunt genieten van je eigen tuin. Sommige dingen zijn nu eenmaal een investering, maar je kunt dan ook op den duur behoorlijk veel besparen met alles wat je er voor terugkrijgt, en alle pracht die het met zich meebrengt, dat is het zeker dubbel en dwars waard! Elektriciteit zegt ook iets over de duurzaamheid van een tuin, kijk eens even goed na of jij misschien wel een veel grotere verbruiker bent dan je zelf denkt, en wat is er mogelijk qua overstap om de tuin te verduurzamen?

Energietarieven een enorme hulp

Je kunt ook zelf enorm veel geld besparen op gas en licht door de stroom faciliteiten eens goed na te lopen, je kunt namelijk ook genoeg besparen op de tuin, en hem zo ook duurzamer maken, door over te stappen op een energieleverancier via overstappen.nl. Kijk welke leverancier er voor jou de beste elektrische faciliteiten heeft, en ook op persoonlijk vlak het beste bij je past. Zo kun je de tuin goed verduurzamen, met een energiecontract waar jij je goed bij voelt.