Hovenier Vleuten
Image default
Tuin en buitenleven

Buxus vervanger

De buxus is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de populairste planten soorten in de Nederlandse tuinen. Dit is ook niet zo gek. De Buxus is een groene, vrolijke plant met een mooie structuur. Helaas is er de afgelopen jaren een schimmel ontstaan die in rap tempo door je hele haag gaat. Er zijn behandelingen tegen deze schimmel, maar deze zijn meer om de schimmel onder controle te houden dan daadwerkelijk te verdrijven uit de buxus. Wanneer je zelf last hebt van deze schimmel in je buxus, is het misschien geen gek idee om eens op zoek te gaan naar een andere plant. Ook wanneer je twijfelt om de buxus te nemen, maar toch wel bang bent voor de schimmel is een buxus vervanger geen gek idee.

 

De buxus vervanger is een plant die erg lijkt op de huidige buxus, maar niet gevoelig is voor de schimmel. Een plantensoort die goed gebruikt kan worden als vervanger van de buxus is de Ilex crenata. Onder deze soort vallen de Ilex crenata dark green, green hedge en convexa. Deze planten lijken qua structuur van bladeren en vorming erg op de buxus. Ook worden de verschillende soorten Ilex crenata even groot als een gemiddelde buxus.

 

Wanneer je besluit om de buxus vervanger ilex crenata aan te schaffen kan je deze gewoon direct op de plek van de oude buxus zetten. Het is in principe niet nodig om nieuwe grond toe te voegen. De ilex crenata is totaal niet gevoelig voor de schimmel en zal dus niet gaan rotten als het in contact komt met de schimmel die wellicht nog in de achtergebleven grond zit. Wel is het handig om de grond iets los te maken, zodat de jongen planten optimaal kunnen groeien. Besluit je om toch een nieuwe buxus in je tuin te planten, moet je zeker de volledige grond vervangen. Zo weet je zeker dat er geen schimmelresten meer in de grond zitten. Besef wel dat de buxus schimmel veel voorkomt in Nederland en de kans is ook groot dat je plant op korte termijn opnieuw besmet zal raken. Ik raad dan ook aan om het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor de veilige optie. Met de ilex crenata weet je zeker dat de plant mooi zal bloeien in de tuin zonder dat er een kans is beschadigd te raken door een schimmel.